Επίδραση και Συνέπειες Πιθανού Σεισμού Μαρμαρά

Επίδραση και Συνέπειες Πιθανού Σεισμού Μαρμαρά

12 Οκτωβρίου, 2019 Off By admin

Τα αποτελέσματα ενός πιθανού σεισμού του Μαρμαρά θα διαβαστούν φυσικά κυρίως μέσω της Κωνσταντινούπολης. Η Κωνσταντινούπολη, από την άλλη, έχει συγκλονιστεί από ισχυρούς σεισμούς πολλές φορές στην ιστορία της. Αν και αυτοί οι σεισμοί που βιώθηκαν στην ιστορία δεν προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στις συνθήκες και την αρχιτεκτονική εκείνης της εποχής, ο σεισμός του Μαρμαρά του 1999, ο οποίος φέρει τα πλησιέστερα αρχιτεκτονικά παραδείγματα στο σήμερα, είναι στην πραγματικότητα προάγγελος της καταστροφής. Λοιπόν, τι έχει αλλάξει από τότε; Τι γίνεται με τους χώρους συγκέντρωσης σεισμών; Ποιο είναι το μέγεθος και οι πιθανές συνέπειες του αναμενόμενου σεισμού του Μαρμαρά;

17 Αυγούστου 1999 Σεισμός Μαρμαρά

Όταν οι ημερομηνίες δείχνουν 17 Αυγούστου 1999, στις 03:02 τα μεσάνυχτα, ένας μεγάλος σεισμός σημειώθηκε στην περιοχή του Μαρμαρά και στα περίχωρά της, ειδικά στο Κοτζαέλι, τη Σακαριά, τη Γιάλοβα και την Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με όσα γράφονται σε επίσημες πηγές, σε αυτό το τρομερό παγκόσμιο γεγονός? 17.480 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 23.781 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 505 άνθρωποι έμειναν ανάπηροι. Ενώ χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι, εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν από την κοινωνιολογική επίδραση της πεταλούδας του σεισμού. Ο σεισμός του Μαρμαρά το 1999 ήταν λιγότερο σοβαρός από τον αναμενόμενο σεισμό του Μαρμαρά, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς.

Η Τουρκία δεν μπορούσε να απομακρύνει τα ορατά συντρίμμια αυτής της καταστροφής για μήνες, και τα οικονομικά και κοινωνιολογικά συντρίμμια για χρόνια.

Καθώς πλησιάζει ο σεισμός του Μαρμαρά, πώς είναι οι σεισμικές ζώνες;

σεισμός Μαρμαρά

Αν και ο καθένας υπερασπίζεται διαφορετική άποψη για αυτό το θέμα, «Είναι έτοιμη η Κωνσταντινούπολη για σεισμό;» που δημοσιεύει το TMMOB. Σύμφωνα με την έκθεση, η περιοχή συγκέντρωσης του σεισμού, που ήταν 470, μειώθηκε στους 77 σήμερα. Ακόμη και ο αριθμός 470 δεν θα αποτελέσει επαρκή περιοχή για να βρει καταφύγιο ο σημερινός πληθυσμός της Κωνσταντινούπολης. Πριν από τον σεισμό του Μαρμαρά, πολλοί ειδικοί και καθηγητές συμφώνησαν ότι αυτές οι περιοχές θα ήταν ανεπαρκείς.

Το μέγεθος και ο χρόνος του αναμενόμενου σεισμού του Μαρμαρά;

Όπως έχουν επισημάνει οι περισσότεροι ειδικοί, είναι αδύνατο να δοθεί μια ημέρα ή ώρα για το πότε θα συμβεί ο σεισμός. Μπορεί να συμβεί σε χρόνια από τώρα, ακόμα και όταν διαβάζετε αυτό το άρθρο. Ωστόσο, η σοβαρότητά του και οι επιπτώσεις του μπορούν να εκτιμηθούν ανάλογα με την κατάσταση της γραμμής ρήγματος. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Celal Şengör, καθηγητή στο Τμήμα Γεωλογικής Μηχανικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, ο σεισμός του Μαρμαρά θα έχει μέγιστο μέγεθος 7,6 Ρίχτερ.

σεισμός Μαρμαρά

Ο Σενγκόρ είπε ότι ο σεισμός θα μπορούσε να σκοτώσει τουλάχιστον 100 χιλιάδες ανθρώπους και είπε ότι οι θάνατοι δεν θα προκληθούν μόνο από τον σεισμό, αλλά ο πανικός μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά από καταστροφές σε πιθανές πυρκαγιές. Εν ολίγοις, ο σεισμός του Μαρμαρά μπορεί να είναι η αρχή δύσκολων ημερών για τη χώρα από κάθε άποψη, αν δεν ληφθούν μέτρα.

Επιπλέον, ο Celal Şengör δήλωσε ότι τα οικονομικά και κοινωνιολογικά προβλήματα που προκάλεσε ο σεισμός θα μπορούσαν να αντικατοπτρίζονται όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε ολόκληρη την Τουρκία, προσθέτοντας ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα, η Τουρκία μπορεί να χάσει ακόμη και την ανεξαρτησία της μετά τον σεισμό. και όπως πολλοί ειδικοί για τον σεισμό του Μαρμαρά, προειδοποίησε τις αρχές να λάβουν επείγοντα μέτρα.